Educant el gust: La iniciativa “Menja Pallars, Menja en Pallarès” està emmarcada dins el projecte “del Tros al Plat” de coneixement i consum dels productes locals de la comarca.
A causa del desconeixement general de l’origen dels aliments i l’empobriment de les dietes actuals, des del projecte “del Tros al Plat” es vol afavorir el coneixement i consum de la diversitat de sabors dels productes de la comarca del Pallars Sobirà a través de la campanya “Menja Pallars, Menja en Pallarès”
Amb aquest rerafons el Consell Comarcal del Pallars conjuntament amb l’associació Slowfood Terres de Lleida organitzen entre febrer i abril d’enguany una sèrie de tallers dirigits als escolars de la comarca per donar a conèixer les produccions d’aliments locals, els productors que hi ha al darrera així com ensenyar què significa un producte ecològic.
El Taller del gust consisteix en unes sessions pràctiques en les que els alumnes degusten un assortit d’aliments naturals i artesans. S’exposen els avantatges d’una alimentació equilibrada i de qualitat, recomanant el consum de temporada i proximitat i la importància de l’agricultura en els equilibris ambientals i socials dels entorns rurals.
Juntament amb aquest tallers es portaran a terme durant el que resta de curs escolars diferents visites a explotacions de la comarca, Itineraris del Tros al Plat, per conèixer amb els nens i nenes de la comarca el camí que empren un producte des de que surt del “tros” (l’hort, l’explotació), fins que arriba al plat. Per aquest motiu es visitarà als ramaders, el lloc on desenvolupen la seva activitat, tot coneixent de primera mà els ets i uts d’aquesta professió.
------
El moviment Slowfood (menjar lent) va néixer a Itàlia l’any 1986 com a resposta a la invasió homogeneïtzadora del “Fast Food” (menjar ràpid). Actualment, compta amb més de 80.000 associats en 100 països d’arreu dels cinc continents i més de 800 convivium,s o associacions locals que s’encarreguen de difondre els ideals de l’entitat.
Slowfood defensa la diferència de sabors, la producció alimentària artesana, la petita agricultura, les tècniques de ramaderia sostenible, promou l’educació del gust i l’ecogastronomia.
No hay comentarios:
Publicar un comentario