lunes, 12 de noviembre de 2007

Què farà "del Tros al Plat"?!

El projecte “del Tros al Plat” ajudarà a aquestes accions donant a conèixer la producció local, posant en contacte professionals i productors, portant a terme una campanya de sensibilització dirigida a tots els sectors, i organitzant activitats educatives amb les escoles de la comarca.

“Del Tros al Plat” té dos línies de treball principal que es basen en l’establiment de conllocs – acords – entre productors i establiments (restaurants, comerços, allotjaments) per tal de garantir la compra - venta entre ambdues parts i en segon lloc afavorir la transformació dels menús convencionals de les escoles de la comarca, en menús proveïts per producció local i allí on no arribi aquesta (fruita i verdura) per producció ecològica.




Coneixes i consumeixes els productes del "país"*?!

Formatge d’ovella, de tupí, de cabra, serrat, vell de vaca, tou, fumat; iogurt de vaca i d’ovella; mel; galetes de nous, xocolata artesana; embotits de caça, embotits elaborats artesanalment; carn de vedella, carn de poltre, carn de corder, etc.

Saps que tenim 7 varietats de formatges de vaca que han guanyat 10 premis a nivell nacional?

Saps que la comarca del Pallars Sobirà encara conserva dos espècies autòctones de raça ovina i bovina úniques al món?! L’ovella xisqueta i la vaca Pallaresa. Coneixes la Pera de Cardós, la Sal de Gerri, les trumfes de Llessui?! Coneixes els embotits típics del país: xolís, secallona i girella, aquesta última única en la seva espècie?

Saps que tenim dos marques de qualitat entorn la carn de vedella (IGP
* i Ecològica)? Saps que la comarca disposa d’una granja d’engreix comunitari d’IGP i que recentment s’ha obert una d’engreix ecològic?

Saps que a la comarca hi ha 10 explotacions que produeixen corder ecològic? I que també produïm carn de poltre convencional i ecològica?!

I tenint tot això, com entens...

+ Que la majoria de la producció de la comarca es ven fora;
+ Que la majoria de productes que consumim procedeixen de fora del país*;
+ Que tot i ser el Pallars Sobirà la comarca que produeix més carn ecològica de Catalunya és la que menys engreixa i distribueix, venent la majoria fora del territori;
+ Que de les 10 explotacions d’oví ecològic que hi ha a la comarca només 1 la comercialitza com a ecològica;
+ Que només en els darrers 20 anys han tancat més de 700 explotacions i que de les 308 restants la gran majoria són a temps parcial, sent la previsió d’aquí a 10 anys d’una pèrdua de més del 20%.


* IGP. Identificació Geogràfica Protegida
* país: identificatori del Pallars Sobirà

domingo, 11 de noviembre de 2007

Estudi de Viabilitat dels Menjadors Escolars "Eco - locals"

El projecte dels menjadors escolars pretén introduir productes alimentaris locals i ecològics a les escoles del Pallars Sobirà. Aquest té tres principis molt clars:

+ Oferir una dieta equilibrada basada en els productes locals, estacionals i de qualitat.

+ Promocionar els productes locals de qualitat i valorar el sector primari, tot explicant als alumnes, i fins i tot als seus pares, els productes que es consumeixen, el seu origen i les seves qualitats.


+ Donar una sortida comercial als productes locals, ja que els menjadors escolars esdevenen clients dels productors locals.

Oferir productes alimentaris ecològics i locals als menjadors escolars és una manera d’educar a
l’alumnat sobre l’origen dels aliments, l’agricultura del territori, ‘el què mengen’.

Per tal de fer efectiu el projecte s'ha realitzat un estudi a càrrec del tècnic Joan Muntané de l'entitat "Teixit Rural" i finançant per l'Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran, per entreveure la viabilitat des del punt de vista de la gestió del projecte, analitzant quins aspectes tècnics i econòmics s’han de tenir en compte al introduir productes locals al menjadors, valorant les diferents possibilitats en funció dels costos i/o canvis en el seu funcionament.

El resultat del mateix ha recollit unes conclusions molt interessants que demostren que una total transformació dels menús convencionals de les escoles pallareses a menús proveïts per productes de producció local i ecològica, suposarien com a màxim, un sobrecost de 35 euros per alumnes i any. Una quantitat més que assumible per les escoles i/o a través d'una petita ajuda de l'administració.

Si esteu interessats en consultar aquest document, poseu-vos en contacte amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà.