lunes, 12 de noviembre de 2007

Coneixes i consumeixes els productes del "país"*?!

Formatge d’ovella, de tupí, de cabra, serrat, vell de vaca, tou, fumat; iogurt de vaca i d’ovella; mel; galetes de nous, xocolata artesana; embotits de caça, embotits elaborats artesanalment; carn de vedella, carn de poltre, carn de corder, etc.

Saps que tenim 7 varietats de formatges de vaca que han guanyat 10 premis a nivell nacional?

Saps que la comarca del Pallars Sobirà encara conserva dos espècies autòctones de raça ovina i bovina úniques al món?! L’ovella xisqueta i la vaca Pallaresa. Coneixes la Pera de Cardós, la Sal de Gerri, les trumfes de Llessui?! Coneixes els embotits típics del país: xolís, secallona i girella, aquesta última única en la seva espècie?

Saps que tenim dos marques de qualitat entorn la carn de vedella (IGP
* i Ecològica)? Saps que la comarca disposa d’una granja d’engreix comunitari d’IGP i que recentment s’ha obert una d’engreix ecològic?

Saps que a la comarca hi ha 10 explotacions que produeixen corder ecològic? I que també produïm carn de poltre convencional i ecològica?!

I tenint tot això, com entens...

+ Que la majoria de la producció de la comarca es ven fora;
+ Que la majoria de productes que consumim procedeixen de fora del país*;
+ Que tot i ser el Pallars Sobirà la comarca que produeix més carn ecològica de Catalunya és la que menys engreixa i distribueix, venent la majoria fora del territori;
+ Que de les 10 explotacions d’oví ecològic que hi ha a la comarca només 1 la comercialitza com a ecològica;
+ Que només en els darrers 20 anys han tancat més de 700 explotacions i que de les 308 restants la gran majoria són a temps parcial, sent la previsió d’aquí a 10 anys d’una pèrdua de més del 20%.


* IGP. Identificació Geogràfica Protegida
* país: identificatori del Pallars Sobirà

No hay comentarios: