miércoles, 9 de abril de 2008

Els alumnes de les escoles del Pallars Sobirà visiten explotacions ramaderes per conèixer d’on surten els aliments que mengen.


Del Tros al Plat, el projecte que dinamitza el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, pretén amb aquests itineraris mostrar el procés de producció dels aliments, des de qui el produeix, com es cria i com es transforma i s’elabora.


Des de mitjans de març fins a finals d’aquest mes d’abril s’han iniciat els Itineraris del Tros al Plat que pretenen mostrar el camí que empren un aliment des de que es troba a l’explotació agrària fins que arriba al plat de casa. La iniciativa vol aprofitar per donar a conèixer la professió que hi ha al darrera d’aquesta feina vinculada al sector primari i que ara mateix es troba en un fort retrocés en les comarques de muntanya.

Els itineraris mostren als alumnes tot el procés alimentari a través d’experiències relacionades, per exemple, amb les explotacions porcines familiars, coneixent com es crien els tocinos, com es produeix la matança i com s’elaboren els embotits. Els escolars alhora poden elaborar ells mateixos una llangonisa, sent d’aquesta manera protagonistes de tot el procés.

Les experiències que es visitaran durant aquest període estan vinculades a explotacions familiars de la comarca. Entre elles destaquem una de les dos úniques explotacions de porcí de la comarca del Pallars Sobirà, de Casa Trilla de Llessui; l’obrador d’embotits tradicional d’Arturo Rafel de Llessui; la formatgeria de la Roseta de Gavàs; l’antiga mola d’Àreu i el forn de pa de Tírvia i l’explotació de vaques de llet del grup de ramaders 7 brams i la formatgeria del Tros de Sort.

No hay comentarios: